Takt - vlastnost, která je stále vzácnější

září 02, 2020





"Takt je umění dosáhnout svého, aniž byste si udělali nepřítele." - Isaac Newton.
 
 
Být taktní znamená být schopen dát najevo, o co vám jde a zároveň brát ohledy na ostatní lidi a nikoho neurazit. Být taktní neznamená skrývat, co si skutečně myslíte - znamená to umět projevovat názory tak, abyste jimi ostatní lidi zbytečně neurazili. Podle mě takt je mix diplomacie (říct věc, která může být nepříjemná, způsobem, který nikomu neublíží); empatie (vcítit se do pocitů druhého); rozlišovací schopnosti (ujasnit si, kdy je co vhodné a kdy ne) a sebeovládání (umírnit svoje 'já', nebýt impulzivní, ale umět se uklidnit). Rozhodně to není nic snadného. Někdo se s touto vlastností narodil a někdo ne, ovšem dle mého laického názoru je to možná i otázkou toho, jestli nám v rozvoji taktu pomohli rodiče a naše okolí. Pokud někdo má určité morální a lidské hranice, tak pro něj bude rozvoj této velmi výjimečné a myslím si dost důležité vlastnosti jednodušší, než pro člověka, který jakési hranice nemá. Na začátek chci říct, že nejsem nějaký odborník na lidské chování, ani psycholog ani nikdo podobný, ale ruku na srdce, psychologie a mezilidské vztahy mě hodně zajímají. S taktem se setkávám poměrně často, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu. Spíše v negativním, bohužel a proto chci na toto téma napsat článek. I když je to pro mě ve finále takové dost neuchopitelné téma, které není úplně jasně a zřetelně vysvětlitelné. Jde mi lépe spíše praktikování než teorie. Takže se vám pokusím ukázat oboje.

Taktní či naopak netaktní chování se projeví při rozhovoru a je jedno jestli je to učitel a žák, šéf a zaměstnanec, sourozenci či snad sousedky. Ovšem asi málo kdy se stane, že si předem s někým domluvíte o čem budete mluvit a budete se držet nějaké osnovy nebo plánu. Jednoduše mluvíte a vlastně jen čekáte, co řekne ten druhý. A na to je potřeba v mžiku reagovat. Ale jak v tak krátké době postupovat, aby jste zůstali taktní?
 



1) Zamyslet se nad tím, co řekneme a jakým způsobem
- volba slov a otázek je velmi důležitá protože dokáže snadno ukázat zda máme takt či ne. Snadno se tak vyhnete nemístným poznámkám nebo situacím, které by mohly být pro váš protějšek nepříjemné. Až budete chtít vyjádřit svůj názor, zeptejte se sami sebe, zda neříkáte něco zaujatého, zlého, povýšeného, nebo jednoduše nevhodného. Potom si najděte slova, která vám pomohou vyjádřit vaše myšlenky. Při rozhovoru s nadřízeným a formulací toho, že se nám něco nelíbí je taktní si promyslet důvody a konkrétní způsoby proč se nám to nelíbí, než netaktně vyhrknout, že je to špatný nápad, čímž si u šéfa zaděláte.
- vcítit se do pocitů druhých, např. by nebylo taktní, kdyby jsme se plní euforie svěřovali o tom, že čekáme miminko ve společnosti, kde je žena, která nedávno přišla o dítě. Očekávání dítěte je samozřejmě radostná událost, ale my můžeme v této situaci počkat na příhodnější okamžik. Navíc je zde několik faktorů, například, jestli ta žena tuto situaci snáší dobře, nebo ne. Ruku na srdce, někdy je prostě radost člověčí mnohem silnější, než mozek, takže se to nepodaří vždy, udržet jazyk za zuby. Je to normální! Brát ohled na všechny lidi ve větší společnosti je téměř nemožné a do hlavy všem nevidíme, navíc neznáme momentální rozpoložení člověka, takže klid!

2) Vyhýbat se negativním komentářům
- pokud někdo někoho pomlouvá snaž se být taktní a buď převeď řeč jinam a nebo se snaž daný drb uvést tak, že vlastně nevíme jak to doopravdy je, neznáme okolnosti.

3) Než někomu řeknete něco negativního, začněte něčím pozitivním
- pokud musíte někomu říct něco negativního, měli byste se snažit to uvést tak, aby vás ten člověk poslouchal a aby nebyl naštvaný. Neznamená to, že byste měli lhát, ale měli byste začít mluvit pozitivně, aby tomu druhému bylo jasné, že vám na něm záleží.
- Např. pokud chcete něco negativního říct kamarádovi, řekněte: "Je skvělé, že mě chceš představovat svým nezadaným kamarádkám, ale poslední dobou už mi to začíná trochu vadit."

4) Správné načasování
- pokud chcete být taktní, musíte si umět vše správně načasovat. Možná přesně víte, co chcete říct, ale když to řeknete ve špatnou dobu, všechno tím zkazíte a mohli byste někomu ublížit. Než něco řeknete, zvažte, zda se to v danou chvíli skutečně hodí a zda tím někoho neurazíte. Možná zjistíte, že bude lepší počkat na vhodnější chvíli.
- Např. Když vaše kamarádka přijde s nadšenou zprávou o tom, že se zasnoubila, můžete několik dní počkat s tím, že jste těhotná, aby si kamarádka mohla své chvíle štěstí užít déle. Jistě nechcete, aby měla pocit, že jste ji zastínila svojí zprávou.

5) Nauč se taktně říkat NE
- ať už se vám nechce na nějaký večírek, nebo po vás někdo chce, abyste zůstali déle v práci, neměli byste vyhrknout "Ne!" a tvářit se naštvaně - měli byste vymyslet taktní způsob, jak daného člověka odmítnout a pokusit se to udělat jemně a slušně. Dáte tím najevo, že nemáte zájem, ale zároveň nikoho neurazíte.
- když vás kamarád pozve na výlet do lesa, ale vy do přírody moc rádi nechodíte, řekněte: "Zní to skvěle, ale tento víkend jsem se rozhodl odpočívat - měl jsem toho v práci moc a potřebuju načerpat síly. Můžeme zajít příští týden na drink?"

6) Neříkejte o sobě cizím lidem moc osobních informací
- lidé, kteří nejsou taktní, se často svěřují cizím lidem s osobními informacemi. Pokud chcete být taktní, neměli byste lidem vyprávět o svém rozchodu, o vyrážce, která se vám udělala na zádech, nebo i jiných osobních problémech. Když budete cizím lidem říkat takové věci, nenajdete si žádné přátele a všichni se s vámi budou cítit nepříjemně.
- např. platí to také pro vyzrazování osobních informací o ostatních lidech. Pokud jste s někým blízcí přátelé, neměli byste ostatním lidem říkat to, co si povídáte mezi čtyřma očima - váš kamarád by jistě nebyl rád, kdybyste ostatním lidem vyprávěli o jeho komplikovaném vztahu s matkou

7) Berte v potaz také kulturní rozdíly a snažte se chovat se citlivě, aniž by vás o to někdo musel žádat. Existuje spousta kulturních rozdílů, na které si musíte dávat pozor. Lidé se liší podle toho, odkud pocházejí, jak byli vychováni, nebo z jaké generace jsou. To, co je v jedné kultuře naprosto v pořádku, je v jiné kultuře neakceptovatelné, takže buďte ohleduplní a myslete na ostatní.

8) Buďte diskrétní. Když budete mít pocit, že musíte někoho opravit, nebo chcete kamarádovi říct, že má v zubech špenát, měli byste to říct taktně a diskrétně - rozhodně ne tak, aby to slyšeli všichni ostatní. Diskrétnost je součástí taktu, protože vám umožní zachovat se správně za každých okolností. Jde o důležitou dovednost, která se vám bude hodit jak v osobním, tak v pracovním světě.

9) Chovejte se uctivě. Mít k lidem respekt je také důležitou součástí taktu. Pokud chcete být taktní, musíte se k ostatním lidem chovat s úctou. Znamená to nechat je domluvit a nepřerušovat je, věnovat jim pozornost a ptát se jich jak se mají, místo abyste jim okamžitě vyprávěli, co se vám stalo. Ke všem lidem se chovejte laskavě a uctivě a uvědomte si, jak je důležité zajistit, aby se lidé cítili dobře.

Těch bodů by bylo milion a jsem vděčná, že mi v tom pomohl článek o tom co je takt.
 


Střet s netaktním chováním jsem zažila hodněkrát dám vám sem pár příkladů, některé jsou moje, některé ne.
- Potkáte známou, která má křivý nos - netaktní člověk řekne: ,,Hele, neměla jsi někdy zlomený nos? Nesrostl ti blbě?'' Taktní chování - přejdu nedostatek člověka, protože ho možná trápí, že má křivý nos.
- Vaše kamarádka, kterou jste dlouho neviděli očividně přibrala. Netakt - ,,Ty jsi nám nějak vyrostla viď?'' nebo ,,Teda ty ses spravila, ani bych tě nepoznala. Vždycky jsi byla jako proutek. Co se stalo, že jsi tak přibrala?'' Takt - neupozorňovat na nedostatek kamarádky, nevíme co stojí za jejím nárůstem váhy. Eventuelně říct: ,,Za tu dobu ses trochu změnila. Ale kdo taky ne, viď?'' (zahrát to do outu.)

Být za každých okolností taktní není snadné, ale velmi užitečné. Bude to na ostatní lidi působit mile a navíc nebudete vypadat jako burani a blbci. Věřte mi, že to nepůsobí dobře. Někdy je takt zaměnován nebo naopak omlouván upřímností. To je podle mého něco docela jiného a možná se o tom v budoucnu zmíním v dalším článku. Nevím, jestli tenhle článek není moc obsáhlý nebo nudný, proto mě zajímá váš názor! Sama za sebe řeknu, že osobní růst je moc důležitý a přínosný. Kdo by nechtěl být lepším člověkem? Já teda jo :D

You Might Also Like

0 komentářů

Popular Posts

Instagram